Är det inte det ena så är det de andra

Nu har jag varit dålig i över en vecka, smärtan vill inte ge med sig & efter den "vanliga" smärtan jag får vid mens så slutar det inte där, detta är andra-tredje månaden i rad där smärtan fortsätter. Den går över till äggstockarna & ryggen vilket gör mig sängliggandes (ännu längre), det är inte bara smärtsamt fysyskt utan även psykiskt. Jag sitter liksom fast, min kropp gör att jag inte kan göra det jag egentligen vill. Det drabbar inte bara mig utan hela min familj, jag tar all tid jag kan få med dom men vill inte att dom ska bli drabbade så jag gör saker trotts smärtan, trottsar den till det inte längre går. Har iaf fått en tid till gyn & ska kolla upp min endo igen, ska bli skönt på ett sätt. Nu vill jag att det ska hända grejer, på riktigt! Här kommer lite info om sjukdomen.
 
 
 

1. VAD ÄR ENDOMETRIOS?

Endometrios är en kronisk, godartad sjukdom drabbar cirka 1o procent av alla kvinnor i fertil ålder (15-45 år). Sjukdomen innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna finns även utanför livmodern. Vid endometrios klarar inte kroppens immunförsvar att ta bort vävnaden, varpå en kronosk inflammation i buken uppstår.

Endometrioshärdar, som det kallas, kan finnas nästn var som helst i kroppen, men det vanligaste är i buken, på bukhinna, äggstockar, urinblåsa och tarm. Slemhinnan kapslas in och bildar cystor som kan vara från mikroskopisk till knytnävsstora.

2. VILKA ÄR SYMPTOMEN?

Det vanligaste symptomet är extrem mensstruationssmärta, dusmenorre. Vissa kvinnor med endometrios har ofta kronisk värk som varierar i styrka, medan ett fåtal inte har ont alls.

Mycket rikliga menstruationer är ett annat vanligt symptom. Vissa drabbade kan blöda över en deciliter blod per menstruationstillfälle, och har ofta långa menstruationer som kan vara i mer än en vecka. Samlagssmärta, ont i ben och korsrygg, smärta när man går på toaletten, förstoppning och/eller diarré, trötthet, feber, infektionskänslighet, ofrivillig barnlöshet och depression är andra vanligt förekommande symptom.

3. VAD BEROR DET PÅ?

Den vanligaste orsaken till att det uppstår endometriomhärdar i bukhålan tros vara på grund av att en del av menstruationsblodet rinner ut bakvägen genom äggledarna istället för genom slidan. Blodet innehåller bitar av slemhinna som är levande och därför kan få fäste på ett annat ställe och bilda härdar.

4. HUR VET MAN OM MAN HAR DET?

Eftersom endometrios har så många olika symptom, som dessutom varierar från person till person, tar det ofta fem till tio år för de flesta att få en korrekt diagnos. Ofta söker man gör ett av symptomen, och får därför ofta felaktid diagnos. Många kan till exempel behandlas för IBS, när det egentligen är endometrios som ger upphov till tarmbesvären.

5. HUR FÅR MAN DIAGNOS?

En säker diagnos för endometrios går endast att ställa genom en laparoskopi, det vill säga en titthålsoperation i buken. Operationen görs genom att operationsinstrument förs in i buken via tre till fyra små snitt. I fem procent av fallen tvingas man dock göra ett större ingrepp, då en bukoperation istället utförs.

Ibland kan även en mikroskopisk undersökning av vävnadsbitar behöva göras för att fastställa endometrios.

6. VAD FINNS DET FÖR BEHANDLING?

För de extrema smärtorna behandlar man endometriospatienter med olika former av antiunflammatoriska och smärtstillande medel.

Om man ställer diagnos genom laparskopi kan läkaren ofta ta bort endometriorm och cystor under operationen, vilket kan ge viss lindring av smärtorna. Ibland kan det dock vara svårt att hitta alla härdar, varför medicinsk behandling ofta är ett alternativ. För vissa hjälper behandling med p-pillet, dock kan det ge motsatt effekt för andra. En annan metod är att på kemisk väg försätta patienten i klimakteriet under en period, ofta runt sex månader. Det ger dock ingen permanent effekt, och kan vara farligt för personer med anlag för blodpropp eller stroke. Som en sista utväg kan livmodern avlägsnas genom hysterektomi. 

7. KAN MAN FÅ BARN ÄNDÅ?

Endometrios kan leda till ofrivillig barnlöshet, men ungefär 6o procent av alla kvinnor med endometrios har helt normal förmåga att bli gravida. För dem som har problem med infertilitet kan behandling med laparoskopi kraftigt öka chanserna att bli gravid på naturlig väg. Annars kan många bli gravida med hjälp av IVF, vilket de flesta svenska landsting erbjuder kostnadsfritt.

Det finns en myt att sjukdomen försvinner efter en graviditet, vilket inte stämmer. Vissa kvinnor kan också uppleva en viss mildring efter att de fått barn

8. ÄR DET FARLIGT?

Endometrios är en kronisk och väldigt smärtsam sjukdom, men den är alltid godartad - det vill säga, den är inte farlig. Att ha endometrios är ansträngande, och det kan ta lång tid att lära sig att leva både med smärtorna och själva diagnosen eftersom den inte går att bota.

9. ÄR ENDOMETRIOS ÄRFTLIGT?

Studier har visat på att endometrios kan ha ärftliga orsaker. Enligt somliga experter löper en kvinna sju gånger större risk att drabbas om hennes mamma har endometrios. Andra menar dock att miljöföroreningar kan ligga bakom, men eftersom orsakerna ännu inte är helt klarlagda går det inte att fastställa eller utesluta några möjliga orsaker,

1o. NÅGON ATT PRATA MED?

Många kvinnor lider länge av svåra smärtor innan de får diagnos, vilket gör att man kan må psykiskt dåligt och känna sig deprimerad. Själva smärtorna och diagnosen i sig kan vara skäl till att känna att man behöver prata med någon. Du kan vända dig till din husläkare eller be din gynekolog att remittera dig till en samtalsterapeut vid behov.

För dig som vill ha kontakt med andra drabbade finns bland annat Endometriosföreningen, en ideell patientförening, på nätet. De har även lokalföreningar i Stockholms och Västra Götalands län som anordnad medlemsträffar med jämna mellanrum. Det finns även en rad diskussionsforum på ämnet endometrios på nätet...




Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback