Periodisk, intermittent 16:8 fasta Dag 8

Ja nu är jag inne på dag 8 med periodisk fasta och det går jätte bra. Har kunnat hålla mig till mitt ätfönster utan problem, och känner mig mätt och belåten varje dag.

Jag hoppade ju på fastan utan någon invänjningsperiod så jag var lite rädd att det skulle bli jobbigt, men det har gått fin fint.
 
I lördags hade jag min "äta vad som helst" dag och då blev det bulle, glass och pizza.
Vägde mig i måndags utan några allt för stora förhoppningar, men vågen visade ändå att 0,5 kg hade försvunnit.
 
Har fått himla mycket mer energi om dagarna och att promenera och cykla känns inte lika tungt som innan så nu funderar jag på att lägga till lite styrketräning 2 ggr i veckan, eller kanske 7 minuters intensiv träning varannan till var tredje dag.
 
Ska dock inte förhasta mig utan det ska fortfarande kännas kul och att jag får ut något utav det, annars vet jag att jag lätt går tillbaka i gamla spår.
 
 
 
 
 
 

Periodisk, intermittent 16:8 fasta Dag 3Vaknade med sån energi idag att det blev full fart med att fixa och dona här hemma hela morgonen fram till lunch, höll till och med på att missa att klockan nästan var 12 och fastan skulle brytas.


Men det var iaf en välbehövlig lunch efter allt, en varm god ärtsoppa mest  en liten efterrätt bestående utav lupin yoghurt, blåbär, hallon och lite agavesirap.

Senare bestämde jag mig för att göra en sallad, och den blev riktigt mumsig och mättande, räckte även till en sen måltid. Hackade romansallad, rödlök och torkad physalis, kokade sparris och quinoa, sköljde kikärtor och skar upp och delade en avokado, kryddade med lite fondor. Mumsade även i mig två stycken donut persikor en stund efter.


Periodisk, intermittent 16:8 fasta Dag 2


Idag bröt jag fastan med rester ifrån gårdagens lunch och middag, mycket gott! :)
Efter det var jag iväg större delen utav dagen så mitt andra mål mat blev inte fören runt 19 tiden, därav blev det också mitt sista för dagen.
Det bestod utav en sallad gjord på romansallad, isbergssallad, gurka, tomat, paprika och champinjoner med sötpotatis aioli till. Efter salladen åt jag en halv liten vattenmelon, lite lupin yoghurt med färska hallon och blåbär och lite lite agavesirap.
Men jag måste säga att jag ändå var mätt och nöjd på dom två måltiderna, målen blir ju ganska stora, mättande och matiga vilket gör att man klarar sig längre.


Periodisk, intermittent 16:8 fasta Dag 1

Vaknade sent idag och gick inte ur sängen fören kl 10, ganska bra eftersom att det är första dagen och jag skulle bryta fastan kl 12 :)

Jag var dock hungrig redan när jag gick upp så jag bröt fastan en halvtimma tidigare, detta pga av att jag vill lära mig att känna när jag ska äta och när jag är mätt. Har under alla år haft problem med att frossa i mat, nyttig som onyttig, och gärna sent på kvällarna. Så nu hoppas jag att jag kan lära min kropp att känna igen signalerna att nu är magen full.

Det är ju också viktigt att fortfarande äta nyttig och näringsrik mat när man kör periodisk fasta, därför blir det så ren mat som möjligt för min del, alltså lite eller inga halvfabrikat osv. Undviker även pasta, potatis och ris med mera.

På lördagar kommer jag ändå faktiskt att inte vara lika strikt utan kommer nog att äta någon måltid eller snacks som inte anses vara lika nyttig ;)

 

 
Detta bröt jag fastan med idag. Kokt quinoa, stekta champinjoner, kikärtor, zucchini och rödlök med råriven vitkål och morot. Hade lite miso pasta utblandat med vatten för att smaksätta lite extra

 

 
Senare blev det en STOR smoothie gjord på banan, spenat, mango, spirulina, hampa protein och kokosvatten med en halv honungsmelon... eller rättare sagt 2 bett utav en honungmelon, det var fler än jag som ville ha :D

 

 
Vid sista måltiden för dagen serverades vaxbönor, blomkål och borlottibönor med pauluns supermix, hällde på lite sweet chili sås också. Förutom maten jag lagt upp här så har jag druckit en kopp kaffe med lite havredryck och lite mer än 2 l vatten.
 
 
 

Periodisk, intermittent, 16:8 fasta

Nu är det dags för mig att ta tag i min vikt på riktigt, det har gått upp och ner under några år nu tyvärr, livet händer och man hänger inte riktigt med, men nu är jag riktigt taggad. Jag kommer att från och med imorgon köra periodisk fasta, eller intermittent fasta som det också heter, eller 16:8.

Detta innebär att jag fastar 16h per dygn, och äter under en 8h lång ät period varje dag. Jag äter helt vegansk kost och räknar med att få in 3-4 mål från kl 12:00-20:00. Den största delen utan fastan kommer alltså att vara under tiden jag sover.

Studier visar på att periodisk, intermittent 16:8 fasta ger samma viktnedgång som traditionella dieter, men med mindre muskelförlust. Det innebär att förlusten av fett är större vid intermittent fasta vilket jag ser som ett stort plus, ju mer muskler man har desto snabbare bränner man fettet.

Det finns många andra positiva saker som följer denna typen utav fast, tex så kommer man att lättare känna igen mättnads signalerna, sötsuget minskar, blodsockerkontrollen blir också bättre om man äter mer sällan och att förbränningen blir exakt densamma vid få stora måltider som vid många små.

Att träna mot slutet av en fasta verkar också ha vissa intressanta effekter, som till exempel ökad glykogeninlagring, ökad insulinkänslighet och eventuellt ge bättre muskeltillväxt. Jag har dock inte tänkt att köra någon hård träning till en början utan kör på med mina promenader med doggsen och cykelturer med mina killar.

Jag kommer att lägga upp lite om mina måltider och hur det går osv, spännande!;)