Kärlek

 

 


ENDOMETRIOS

Som jag skrivit innan så har jag en sjukdom som heter endometrios, & på den senaste tiden har jag inte känt av endometriosen förutom när fröken röd hälsar på. Självklart kom hon på besök förra veckan, & som mest blir jag sängliggandes i 3 dagar & det är ovanligt, men denna gången blev jag så illa därran att jag låg i 5 dagar. Detta har aldrig hänt mig innan, visst tar jag mig upp för att göra det jag måste som tex laga mat, gå ut med hunden osv. men fy f*n vad jag blir arg, arg på min kropp som gör så ont & inte vill fungera som en normal kvinnokropp.
 
Varför finns det inte mer forskning & hjälp inom just endoetrios som så många som var 10:e kvinna drabbas utav, varför!?!? Läkarna kan mindre om sjukdomen än mig, & som i många fall misstas för tex IBS. Det finns egentligen ingen anledning för mig att ens söka hjälp. Laparoskopi har jag redan genomgått & någon mer drastik operation tänker jag inte genomgå, då är det livmoder, äggstockar ja allt åker bort...nej nej nej säger jag bara.
 
 
Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan, endometrium, förekommer utanför livmodern. Vävnaden kan finnas var som helst i kroppen. Vanligast är att den finns i buken, till exempel på bukhinnan, på äggstockar, på urinblåsa eller på tarm, i ärr efter operationer i buken och i bristningar som uppstått i samband med förlossning. Smärtan har inte med mängden endometriosvävnad eller cystor att göra, väldigt lite endometrios kan göra fruktansvärt ont. Samtidigt som en del med mycket endometrios inte har några symptom alls.
 
Endometrioshärdar, chokladcystor kan angripa äggstockar, äggledare, livmoder samt ligamenten omkring. Härdarna kan sitta på bukhinnan, äggledarna, äggstockarna, fickan mellan ändtarm och livmoder eller i de delar av tarmen som ligger nära livmodern. Även urinledare och urinblåsan kan drabbas. Endometrios kan ge plågor som i de värsta fallen kan leda till omfattande operationer, funktionshinder, svåra kroniska smärtor. En del forskning visar att risken för cancer hos dessa kvinnor kan öka.
 

Speglar

 
 
Speglar är fantastiska på många sätt. Speciellt deras ljusreflekterande egenskaper, ljus är ju något vi behöver i vårt avlånga land & nu funderar jag på att gruppera flera speglar på en vägg i sovrummet för att få in mer utav den varan, sen är det ju himla fint. Dom silver färgade speglarna SONGE från IKEA är ju såå fina, & den lilla TRANBY spegeln sitter inte fel den heller, speciellt tillsammans med ljusstakarna BLOMSTER som jag har haft ett öga på ett tag. Sen har vi MALMA minispegel som är dekorativ & lätt att använda till en spegelvägg. MALMA finns ju i obehandlad träram vilket gör det lätt att måla/betsa i vilken färg man vill. Dom runda speglarna KOLJA & SÖRLI är himla enkla & fina dom med...funderar, funderar & funderar lite till!;)
 
 
 
Bilder: livethemma ikea

Betong

Det har ju blivit väldigt inne med rustik & industriell inredning, & jag gillar det. Speciellt blandningen mellan hårt & mjukt, man kan blanda på ganska bra & hämta mycket från naturen. En utav dom stora trederna är betong & man kan hitta allt från möbler, golv & väggar i det råa materialet. Jag har letat & letat efter en betong tapet som inte kostar skjortan & det har inte varit lätt, men så kom jag över en tapet som liknar betong & som ligger på ett bra pris dessutom. Tänkte åka & kolla in den någon dag, alltid lättare att göra ett val när man sett den irl.
 

Livingroom

 


Soja allergi

Ja nu misstänker vi att Hugo har blivit allergisk mot soja. Härom dagen åt vi sushi, något som hela familjen älskar. Hugos favorit är den råa laxen, han säger alltid "jag älskar lax mamma". Men dom två senaste gångerna vi ätit sushi så han han doppat laxen i soja också, & efter en kort stund blev han alldeles rödflammig runt om munnen & sa att det kliade. Det försvann ganska snabbt & så var det ingen mer med det, men vi blev misstänksamma & funderade på om det kunde vara fisken som orsakade det. Nu sist när vi åt sushi blev han rödflammig väldigt snabbt & då kom jag på det, han har ju inte använt någon soja till sushin innan. Jag gjorde ett litet test & la en droppe soja på hans arm & väldigt snabbt blev han röd & det spred sig snabbt vidare. Idag fick jag ringt BVC där vi ska få en tid efter barnmörskan ska ta upp det med en läkare som är duktig inom allergi. Uscha fy, inte roligt med allergi. Jag blev dessutom väldigt chockad när jag kollade runt på nätet angående soja allergi, läs bara detta nedan.
 
 
Soja har av livsmedelsindustrin framhållits som den proteinkälla som ska rädda världen. Denna multimiljarddollarindustri har fått konsumenter världen över att acceptera produkter som tofu, sojamjölk, sojaglass, sojaost och sojakorv med mera. Den kanske värsta skadan orsakas av en produkt som redan våra minsta får i sig, nämligen modersmjölkersättningar baserade på soja.

Varför är soja skadlig för människan?

Alla baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer (till exempel spannmål) innehåller växtgifter som ska skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.

Några växtgifter som ingår i soja


Fytinsyra
 hämmar upptagning av mineraler, som kalcium, magnesium, koppar, järn och zink. Syran neutraliseras inte med normala tillagningsmetoder som blötläggning och långa koktider. Eftersom du behöver mineralerna för att hålla dig frisk och eftersom till exempel järn är så betydelsefullt för syretransporten i blodet, är det lätt att förstå nackdelarna med intag av fytinsyrahaltiga födoämnen för den som idrottar. Höga halter av fytinsyra är skadliga för tillväxten hos barn och ungdomar. Inte bara soja, utan också fullkornsprodukter, innehåller fytinsyra.


Lektiner
 har mycket otrevliga egenskaper. De har förmågan att passera genom tarmväggen och om proteinomsättningen är ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka allergiska reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret också börja ge sig på dina egna proteiner och du har fått en så kallade autoimmun sjukdom.

Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler. Dessutom hämmas upptaget av protein, vilket gör att det är svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig. Soja som proteinkälla är undermålig jämfört med animalisk föda, eftersom viktiga aminosyror, som metionin och cystein saknas. Metionin är en essentiell aminosyra, kroppen kan inte bilda den själv, utan den måste tillföras via maten.

Soja är ingen bra mat för den som är mån om sin hälsa och därför också helt olämplig för den som vill optimera sina prestationer. Sojaproteinet är undermåligt. Människan är anpassad till animaliska proteiner.
Innehållet av fytoöstrogen i soja hotar barnens utveckling och är naturligtvis inte heller nyttigt för vuxna!
Soja är helt enkelt inte mat för människor!

Andra proteinrika baljväxter delar de här dåliga egenskaperna med sojabönan, men i sojabönan finns ännu fler dåliga ämnen. Soja kan ge störningar i hormonsystemet, försvagning av immunsystemet och minskning av sköldkörtelns aktivitet. (Sköldkörtelhormonet styr ämnesomsättningen i kroppen.) Soja innehåller nämligen så kallade fytoöstrogener (liknar det kvinnliga könshormonet östrogen). Bröstmjölksersättningar baserade på soja har satts i samband med en tidigarelagd sexuell utveckling hos flickor och en senarelagd eller hämmad sexuell utveckling hos pojkar.
Flickor kan utveckla bröst och pubesbehåring före åtta års ålder och i en del fall före tre års ålder! Barn som får sojabaserad bröstmjölksersättning har östrogennivåer som är 13 000–22 000 gånger så höga som barn som får mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
Dubbelt så många barn som fötts upp på sojabaserad bröstmjölksersättning utvecklade diabetes, jämfört med de som fått bröstmjölk eller mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
Problem med reproduktionen, sköldkörtelsjukdom och leversjukdom till följd av fytoöstrogener har observerats i försöksdjur som möss, råttor, stör(fisk), vaktel, får, grisar och silkesapa. Hos nyfödda silkesapor (hannar) undertrycktes den testosteronhöjning som följer på födseln med upp till 70 procent, sedan de fått sojabaserad bröstmjölksersättning.

U.S. Food and Drug Administration har en lista på 288 vetenskapliga studier, som tar upp de skadliga effekterna av att äta sojaprodukter.
Soja används numera också som kraftfoder i djurhållningen. Det är inte bra, dels därför att soja (som alla bönor) innehåller mycket inflammationsdrivande omega 6-fett (mer om detta senare) och dels för att produkterna från djurhållningen innehåller fytoöstrogener. Vill du äta riktigt kött, ska du därför äta kött från vilt eller från gräsbetande, ej kraftfoderuppfödda djur.
 
Källa: Livsmedelsverket

Lillemans

Det ser ut att bli lite bilder från nya lägenheten nu, idag bjuder jag på Hugos rum.


Nya bedroom pix

 

 

Här är lite nya bilder på sovrummet i den nya lägenheten. Man ser inte hela rummet men här är dom delarna som känns bra, det är det andra runt om som behövs fixas lite... Lägg till, ta bort och flytta ni vet!:)

 


A little reminder


Inte samma känsla

 
Jag måste säga att jag faktiskt saknar vårat gamla sovrum lite (på bild ovan).
Vi har samma inredning som innan men det blir ändå inte riktigt samma känsla i sovrummet i den nya lägenheten, vet inte vad det är som gör det. Kanske är det något som behövs bytas, flyttas, ändras eller tillsättas... jag får helt enkelt luska lite i det & prova mig fram.