Fusk i helgen

 
 
 
 
 
I helgen blev det fusk med maten, åt kakor & annat gotti gott gott då vi hade besök & var på kalas osv. Dom dagarna jag inte orkar fixa allt för mycket med maten så händer det att vi köper snabbmat, men då väljer jag ett hälsosammare alternativ som tex något med fullkorn eller en sallad. Vanligtvis så unnar jag mig något en gång i veckan, & om jag får välja så blir det sushi ;) och på något vis känns det ändå liiite nyttigare än vissa andra alternativ. Jag har blivit riktigt duktig på att komma ihåg att dricka mycket vatten, jag dricker 1 liter rumstempererat vatten 2 gånger om dagen. Det är rumstempererat pga att det är lättare för kroppen att ta upp det, man kan även välja att dricka det varmt om man vill. Tyvärr har jag blivit förkyld så träningen är det lugnt med för tillfället. Men så ser det ut just nu iaf, & jag är ganska nöjd över att klara mig från allt onyttigt om vardagarna.
 

7 MWC

 
 
 
 
Igår lagade jag en riktigt mumsig middag. Det blev torsk med palsternacksgratäng, ungsrostad blomkål, lite grönsaker & hollandaisesås. Tog en överbliven palsternacksgratäng till frukost, lite träning på det & sedan blev det en tjock mejerifri smoothie :) Idag var andra gången jag använde mig utav en app där man kör 12 olika övningar på 7 minuter, med 10 sekunders pauser. Det ska ge samma effekt som en timmes träning, men man måste köra på hårt, så hårt man kan. Kan ju säga att efter första gången så fick jag träningvärk, kände att det satt i lite när jag tränade idag också. Appen heter iaf 7 MWC. Ska iväg någon dag & kolla in ett litet gym här i vår lilla by, det kostar endast 200 kr i månaden att gå dit & träna så jag ska se om det är värt det ;) Måste börja lyfta lite tyngder & bygga på mina muskler så att jag effektivare kan gå ner i vikt. Ha en fin dag alla & håll dom positiva vibbarna igång!

Positiv

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Känner mig väldigt positiv just nu & försöker att sprida detta vidare till mina följare på instagram ♥
 
 

Plus size!?

 
Är det inte galet att dessa vackra kvinnor klassas som plus size modeller!? alltså storlek 40-44 om man kollar klädstorlekar. Dom här bilderna är mina inspirationsbilder till det kroppsmål jag vill nå (jag satsar på ca stl 40) . Dom är ju helt fantastiska, älska dina kurvor :) 
 
 

Vardagsglimtar från instagram

 
 
 
 
 
 
 
 

Ny hårfärg

 
 
Ja nu är jag mörkröd i håret igen, syns inte så myckt på bilden tyvärr. Det blev bra men jag var egentligen ute efter en annan färg. Jag behövde fock göra något med håret så därför tog jag bara en liknande färg till den jag hade tänkt mig. Men nästa gång blir det schwarzkopf million color rich mahogany 4-89 istället för loreal paris sublime mousse 361 ;)
 
 
 
 

Pix

 
 
 
 
 

Underbara mat

Det går ganska bra med maten, dock har jag hoppat över fastan denna veckan då jag haft så ont.
Önskar dock att jag kunde undvika alla mejeriprodukter hela tiden, men det är ju så lätt & gott :)
Tipsa gärna mig om mejerifria recept & bloggar med mera ;)
 
 
 
 
 
 
 

Är det inte det ena så är det de andra

Nu har jag varit dålig i över en vecka, smärtan vill inte ge med sig & efter den "vanliga" smärtan jag får vid mens så slutar det inte där, detta är andra-tredje månaden i rad där smärtan fortsätter. Den går över till äggstockarna & ryggen vilket gör mig sängliggandes (ännu längre), det är inte bara smärtsamt fysyskt utan även psykiskt. Jag sitter liksom fast, min kropp gör att jag inte kan göra det jag egentligen vill. Det drabbar inte bara mig utan hela min familj, jag tar all tid jag kan få med dom men vill inte att dom ska bli drabbade så jag gör saker trotts smärtan, trottsar den till det inte längre går. Har iaf fått en tid till gyn & ska kolla upp min endo igen, ska bli skönt på ett sätt. Nu vill jag att det ska hända grejer, på riktigt! Här kommer lite info om sjukdomen.
 
 
 

1. VAD ÄR ENDOMETRIOS?

Endometrios är en kronisk, godartad sjukdom drabbar cirka 1o procent av alla kvinnor i fertil ålder (15-45 år). Sjukdomen innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinna finns även utanför livmodern. Vid endometrios klarar inte kroppens immunförsvar att ta bort vävnaden, varpå en kronosk inflammation i buken uppstår.

Endometrioshärdar, som det kallas, kan finnas nästn var som helst i kroppen, men det vanligaste är i buken, på bukhinna, äggstockar, urinblåsa och tarm. Slemhinnan kapslas in och bildar cystor som kan vara från mikroskopisk till knytnävsstora.

2. VILKA ÄR SYMPTOMEN?

Det vanligaste symptomet är extrem mensstruationssmärta, dusmenorre. Vissa kvinnor med endometrios har ofta kronisk värk som varierar i styrka, medan ett fåtal inte har ont alls.

Mycket rikliga menstruationer är ett annat vanligt symptom. Vissa drabbade kan blöda över en deciliter blod per menstruationstillfälle, och har ofta långa menstruationer som kan vara i mer än en vecka. Samlagssmärta, ont i ben och korsrygg, smärta när man går på toaletten, förstoppning och/eller diarré, trötthet, feber, infektionskänslighet, ofrivillig barnlöshet och depression är andra vanligt förekommande symptom.

3. VAD BEROR DET PÅ?

Den vanligaste orsaken till att det uppstår endometriomhärdar i bukhålan tros vara på grund av att en del av menstruationsblodet rinner ut bakvägen genom äggledarna istället för genom slidan. Blodet innehåller bitar av slemhinna som är levande och därför kan få fäste på ett annat ställe och bilda härdar.

4. HUR VET MAN OM MAN HAR DET?

Eftersom endometrios har så många olika symptom, som dessutom varierar från person till person, tar det ofta fem till tio år för de flesta att få en korrekt diagnos. Ofta söker man gör ett av symptomen, och får därför ofta felaktid diagnos. Många kan till exempel behandlas för IBS, när det egentligen är endometrios som ger upphov till tarmbesvären.

5. HUR FÅR MAN DIAGNOS?

En säker diagnos för endometrios går endast att ställa genom en laparoskopi, det vill säga en titthålsoperation i buken. Operationen görs genom att operationsinstrument förs in i buken via tre till fyra små snitt. I fem procent av fallen tvingas man dock göra ett större ingrepp, då en bukoperation istället utförs.

Ibland kan även en mikroskopisk undersökning av vävnadsbitar behöva göras för att fastställa endometrios.

6. VAD FINNS DET FÖR BEHANDLING?

För de extrema smärtorna behandlar man endometriospatienter med olika former av antiunflammatoriska och smärtstillande medel.

Om man ställer diagnos genom laparskopi kan läkaren ofta ta bort endometriorm och cystor under operationen, vilket kan ge viss lindring av smärtorna. Ibland kan det dock vara svårt att hitta alla härdar, varför medicinsk behandling ofta är ett alternativ. För vissa hjälper behandling med p-pillet, dock kan det ge motsatt effekt för andra. En annan metod är att på kemisk väg försätta patienten i klimakteriet under en period, ofta runt sex månader. Det ger dock ingen permanent effekt, och kan vara farligt för personer med anlag för blodpropp eller stroke. Som en sista utväg kan livmodern avlägsnas genom hysterektomi. 

7. KAN MAN FÅ BARN ÄNDÅ?

Endometrios kan leda till ofrivillig barnlöshet, men ungefär 6o procent av alla kvinnor med endometrios har helt normal förmåga att bli gravida. För dem som har problem med infertilitet kan behandling med laparoskopi kraftigt öka chanserna att bli gravid på naturlig väg. Annars kan många bli gravida med hjälp av IVF, vilket de flesta svenska landsting erbjuder kostnadsfritt.

Det finns en myt att sjukdomen försvinner efter en graviditet, vilket inte stämmer. Vissa kvinnor kan också uppleva en viss mildring efter att de fått barn

8. ÄR DET FARLIGT?

Endometrios är en kronisk och väldigt smärtsam sjukdom, men den är alltid godartad - det vill säga, den är inte farlig. Att ha endometrios är ansträngande, och det kan ta lång tid att lära sig att leva både med smärtorna och själva diagnosen eftersom den inte går att bota.

9. ÄR ENDOMETRIOS ÄRFTLIGT?

Studier har visat på att endometrios kan ha ärftliga orsaker. Enligt somliga experter löper en kvinna sju gånger större risk att drabbas om hennes mamma har endometrios. Andra menar dock att miljöföroreningar kan ligga bakom, men eftersom orsakerna ännu inte är helt klarlagda går det inte att fastställa eller utesluta några möjliga orsaker,

1o. NÅGON ATT PRATA MED?

Många kvinnor lider länge av svåra smärtor innan de får diagnos, vilket gör att man kan må psykiskt dåligt och känna sig deprimerad. Själva smärtorna och diagnosen i sig kan vara skäl till att känna att man behöver prata med någon. Du kan vända dig till din husläkare eller be din gynekolog att remittera dig till en samtalsterapeut vid behov.

För dig som vill ha kontakt med andra drabbade finns bland annat Endometriosföreningen, en ideell patientförening, på nätet. De har även lokalföreningar i Stockholms och Västra Götalands län som anordnad medlemsträffar med jämna mellanrum. Det finns även en rad diskussionsforum på ämnet endometrios på nätet...


Mår bättre igen

 
 
 
 
 
 
 
 
instagrammisar
 

Sjukdomen tar ut sin rätt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tyvärr är jag rätt kass nu, endometriosen tar ut sin rätt :/ Men men, bjuder på några instagram bilder iaf.
 

Mat på instagram

 
 
 
 
Nu fylls mitt instagramkonto med många bilder på mat, har verkligen kommit igång igen :)
 

DIY korglampa

Korglampan är ju mycket populär just nu & det går lätt att fixa en egen ;)
 
 
 
 
Ta bara IKEAs korg HÖJDARE & en Lampsladd från tex Clas Ohlson.
Korgarna finns i svart & andra färger.
 
Vill verkligen ha en men vet inte vart det ska få hänga isf ;)
 

Instagram LuckyMommy85

 
 
 
 
 
 
 
Vilken underbar med underbart väder :)
Mer av den varan tack ;)
 

Inblick i sovrummet

Smickrande & mindre smickrande instagramisar

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matsalsdelen

 
 

Jag och endometriosen

Tänkte dela med mig av min presentation i en grupp på facebook som jag & en vän med endometios har startat. Lider du utav endometrios eller känner någon som gör det så gå med i gruppen.
Klicka här för att komma till gruppen!

 

 
Jag skulle skriva en liiiten presentation om mig själv men kom på ganska snabbt att det var omöjligt.  Så här kommer det...
 
Det är faktiskt inte normalt att blöda i 7-10 dagar per månad. Det är inte normalt att ha så ont att man blir illamående & ibland kräks, eller inte kan stiga ur sängen. Man ska inte acceptera att leva så, det inte är normalt. Det är så svårt det där med mens. Man har liksom bara sig själv att jämföra med, därför behöver man andras referenser. 

2007 började jag mitt liv med endometriosen, det var en helt vanlig dag (ingen mens), men från ingenstans fick jag en obeskrivlig smärta i magen, jag kunde inte röra mig. Min man tänkte ringa efter ambulans men jag var som vanlig riktigt enveten och krällade mig ut till bilen för att sedan rusa in till akuten. Jag har inte vetat innan att man inte ska ha så ont som jag har när jag har min mens. Det är så många som tror att det ska vara så. Jag blev väldigt lättad när jag fick reda på det men fick samtidgt rådet att "bli med barn, det är det bästa du kan göra" mitt svar var "vi har försökt" och där började hela karusellen, utredningar, operation osv.

Alla dessa känslor & tankar som går igenom en när man får höra "ni har väldigt liten chans att bli med barn på egen hand". Först känns det bra, ganska glad att man fått reda på vad som är felet & att man kan göra något åt det. Sen kommer gråten, tvivlandet & sorgen över att man inte vet hur det kommer att gå & tankarna över ett barn som man så gärna vill ha. Ens eget & sin älskades kött och blod. Jag har nog aldrig mått så konstig & haft så många känslor & tankar på samma gång i hela mitt liv som då. Barn....Inte barn!? Tänk er själva!

IVF var absolut ett steg vi tänkte ta & all hjälp på vägen mot en graviditet kändes välkommen. Jag hade tänkt att bli en relativt ung mamma, men det är inte alltid livet tar en dit man hade tänk. Undrade över hur många år det skulle dröja innan vi satt med en bebis i famnen. Om vi skuller göra det i överhuvud taget!

Den 21 december 2009 kom lyckan, en liten guldklimp på 3690 g och 53 cm lång. Det var kärlek vi första ögonkastet. Graviditeten hade varit bra, lite foglossning & halsbränna bara, men det kunde jag ju leva med. Livet med vår lille Hugo gick vidare och endometriosen gjorde inte mycket väsen av sig under en lång period & jag tänkte att det hjälpte nog faktiskt att få barn. Baaam, som en käftsmäll rätt i ansiktet, smärta & sängliggandes IGEN. Kan inte konstatera annat än att min endo blev värre efter att jag fick barn (men det var det värt).

Idag är det hyffsat lugnt, periodvis. Har gjort 3 st försök till att få en litet syskon utan resultat. Endometriosen har iaf lugnat sig efter egenmedicinering tro det eller ej. Kommer mer info om detta vid ett senare tillfälle.

Bjud gärna in fler som ni vet har endometrios!

Det var genom endometriosen jag fick kontakt med Therese Terre Pettersson och många fler som har en och samma sak genemsamt - ENDOMETRIOS.

Insta pix fix

 
 
 
 
 
 
 
 
Det händer en hel del här hemma nu. Våra flickor Thea & Lucky löper, stackars Billy lider men fick iaf gå på date med en flicka vid namn Vilda i helgen, så nu hoppas vi på att det blir valpar ;) Här hemma ska det förhoppningsvis också bli valpar, vi ska nänligen para Lucky detta löpet :) Mycket spännande, detta blir hennes sista kull & vi hoppas på det bästa. Sen har det ju givetvis ändrats om ganska mycket i inredningen, stolar har målats, annat har kommit upp på väggarna, en stor griffeltavla är under konstruktion, nytt bord är byggt & tv-bänk ändrad. Än är vi inte klara men det börjar se bra ut ;D