Nyfiken på Paleo

Jag äter just nu enligt LCHF & det går bra, måste dock dra ner på mejeriprodukter & fett (för bla mina gallbesvär med mera), & så saknar jag faktiskt frukt (vilket är bra att äta för min endometrios). Trillade över en kost som heter paleo & blev genast nyfiken, bestämde mig för att samla på mig lite mer info om detta & det bådar gott. På bloggen Primale Life hittade jag mycket intressant information (läs tesxten nedan)...
 
 
De senaste 40 000 åren har våra gener bara ändrats 0.02 % vilket innebär att vi fortfarande till hör den "moderna människan" som vi har tillhört de senaste 200 000 åren.  Därför bör vi äta den föda som vi genetiskt sett är anpassade att äta dvs; kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, blad, rötter, frukt, nötter och frön.
 
Paleolitiska perioden slutade för 10 000 år sedan när jordbrukssamhället började utvecklas. Det innebar att vi började äta det som var väldigt onaturligt för oss – nämligen spannmål, socker och baljväxter. I takt med att jordbrukssamhället växte utvecklades sjukdomar som inte fanns när vi var jägare och samlare.

Vi är helt enkelt genetiskt anpassade för att äta den kost som vi alltid har gjort och har gjort sedan 2.6 miljoner år sedan fram till 10 000 år f.kr.  

Vi tål inte och är inte gjorda för att bryta ner spannmål, baljväxter, raffinerat socker eller processade mjölkprodukter ( om man vill konsumera och tål mjölk så är det bättre ju fetare mjölken är, samt att den ska vara ekologisk och opastöriserad, helst från får eller getter – dock är det bara vissa av oss här i norden och vissa områden i Afrika som tål mjölk.)
 
Många tror att stenåldersmänniskan levde tills de bara var 30 år, men medelåldern var faktiskt ca 60 år. Detta förklaras genom att många dog i spädbarns död eller infektion om de fick något sår eller skada från någon attack av ett djur eller i en strid.
 
Animaliska produkter ska helst vara gräsbetat och ekologisk för att få i oss tillräckligt med omega 3 och inte för mycket omega 6 som finns i konventionellt uppfödda djur – för mycket omega 6 skapar inflammation i kroppen. Samt för att undvika GMO, hormoner, antibiotika och andra gifter som finns i djurens foder.
 
Jag brukar säga att hellre ekologiskt och gräsbetade animaliska produkter än ekologiska grönsaker, frukter och nötter eftersom de konventionella animaliska produkterna är giftigare än de konventionella och besprutade grönsakerna, frukterna och nötterna. Helst så ska man ju äta allt ekologiskt, men det är inte alla som har råd med det eller finner allt ekologiskt, så då är det bättre att lägga pengarna på BRA gräsbetat kött än ekologiska päron tex.
 
 
Så...
 
Vad vi genetisk sett är anpassade att äta om vi tittar på vår evolutions historia och utveckling:
  • Kött
  • Fisk
  • Skaldjur
  • Fågel
  • Ägg
  • Grönsaker 
  • Gröna blad
  • Rotfrukter av olika slag
  • Potatis 
  • Sötpotatis
  • Frukt 
  • Bär
  • Nötter
  • Frön 
  • Rå honung och äkta lönnsirap (ibland)
  • Kallpressade oljor och fetter: ekologiskt helst gräsbetat smör och ghee (klarnat smör där man kokat bort mjölkproteinet), smör, olivolja, macadamia olja, avokado olja och valnötsolja. Steka ska man dock bara göra i kokosolja, smör och ghee eftersom de tål värme bäst.
 
 
 



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback